Letní semestr v Jaénu

O programu Erasmus+ jsem se dozvěděl již v prvním ročníku bakalářského studia a věděl jsem, že je to něco, co musím zkusit. Bohužel jsem se ale potýkal se strachem a s nedostatečným odhodláním na Erasmus vyjet. Později jsme však s přítelkyní začali trochu cestovat sami, takže jsme získali nějaké zkušenosti, a protože ona už na jednom Erasmu byla, rozhodli jsme se pro studium ve vysněném Španělsku. Motivovala mě možnost cestovat a zlepšit si jazykové dovednosti. Vyrazili jsme strávit náš poslední semestr magisterského studia do Jaénu – města oliv!

První týdny na Erasmu bývají poněkud náročné, což se potvrdilo hned na začátku naší cesty. Jelikož je Jaén jedním z menších měst v Andalusii, nemá letiště. Letenku si tedy musíte koupit do blízké Málagy, pak přesednout na autobus, přestoupit v Granadě a teprve potom se do hodinky dostanete do Jaénu.  Těžké je to v tom, že s sebou vezete 3 zavazadla a přestupy tedy nejsou nic příjemného. A samozřejmě nastává další problém – všechny cedule a informace začínají být pouze ve španělštině. My jsme na začátku neuměli ani slovo, ale v průběhu pobytu jsme se díky kurzu, který je pro Erasmus studenty zdarma, naučili dost frází a slovíček.

Pár dní po příjezdu nám začala škola a trápení pokračovalo. Před odjezdem na Erasmus jsme dostali k dispozici nabídku předmětů, ze kterých jsme si vybrali ty, které měly být vyučované v angličtině nebo alespoň s podporou angličtiny. Na univerzitě v Jaénu jsme však zjistili, že předměty nejsou vyučované v požadovaném jazyce a musíme si tedy vybrat znovu. Ze španělského systému zapisování předmětů jsme byli hodně zmatení. Dalším šokujícím překvapením bylo to, že jejich systém vzdělávání na vysoké škole se podobá našemu systému na střední škole. Na univerzitu jsme museli docházet 4x týdně na několik hodin a nevyhnuli jsme se ani pozdním večerním přednáškám, což je ve Španělsku klasika. V několika předmětech jsme pracovali pouze s učebnicemi. Moc nadšení jsme z toho nebyli, protože jsme očekávali příjemnější podmínky pro plnění předmětů v Česku, více času na přípravu na SZZ a případně i na psaní diplomové práce. Tohle nám bohužel nevyšlo.

Nejen na univerzitě, ale i v našem prostorném bytě jsme trochu bojovali s podmínkami. V lednu se teploty pohybovaly kolem 15° C, což není vůbec špatné. Probléme je ale v tom, že Španělé nemají zabudovaná topení, takže je v bytech skoro stejná zima jako venku. První týdny jsme se neobešli bez teplých ponožek, tepláků a mikin. Na spaní jsme museli pořídit i teplejší deku a přímotop! Postupem času se teplota začala zvyšovat, až se nakonec v červnu vyšplhala ke 40° C, což byl druhý extrém. Na Jaén jsme od kamarádů slyšeli samou chválu, nikdo nás však na takové podmínky neupozornil. Erasmus to určitě nezkazilo, jen je dobré být více připravený a prostudovat si cílovou destinaci.

Španělé jsou mnohem otevřenější než Češi – jsou příjemní, hodní, milí. Uvítají vás úsměvem a vřelým objetím. I přesto, že jsme neuměli jejich jazyk, vždy se nám nějakým způsobem snažili pomoc, a kolikrát se dokonce omluvili za svou neznalost angličtiny. Vždy jsou dokonale upraveni, jako by se zrovna chystali na nějakou slavnost. Některé ulice Jaénu jsou od rána plné lidí, převážně nakupujících a kavárny jsou v plném provozu. Španělé milují vysedávání při café con leche (káva s mlékem) a churros. Kdo by to nemiloval, když za jeden šálek zaplatíte pouze 1,20 – 1,40 euro. Po takto stráveném poledni se 90% obchodů, kaváren a restaurací ve 14 hodin uzavře a jde se na siestu. V tuto dobu si nikde nic nekoupíte. Znovu se otevírá po 18. hodině a restaurace začínají servírovat jídlo až po půl deváté večer. To nám celkem dost zamávalo s denním (českým) režimem. Španělé jsou velmi hluční, ale opravdu vědí, jak se správně bavit. Naše nejoblíbenější typicky španělská věc jsou určitě tapas ke každému nápoji zdarma!

Kromě adaptace na život v Jaénu jsme se díky organizacím Best Life Experience a EMYCET zaměřili na poznávání dalších měst. Za skvělými zážitky jsme se vydali např. do Córdoby, Sevilly, Alicante, Valencie, Gibraltaru, nebo i do našeho oblíbeného Porta a Lisabonu v Portugalsku. Během cestování jsme poznali spoustu úžasných lidí z celého světa a bylo velmi zajímavé sledovat jejich kulturní zvyklosti v porovnání s našimi.

Žili jsme téměř půl roku v jiné zemi a je to určitě něco, na co nikdy nezapomeneme. Kdyby to šlo, tak bychom na Erasmus určitě vyjeli znovu! Zkušeností ze Španělska máme nespočet, takže zájemcům rádi poskytneme více informací ohledně celého procesu.

(Bc. Jakub Václav – Universidad de Jaén (Španělsko); LS 2021/2022; magisterské studium – Geografie a tělesná výchova pro střední školy)