Podivné plochy rozluští matematika

Další přátelské setkání s vědou nabídne Café Nobel. Znáte tzv. Möbiovu pásku – a víte, že nemá vnitřní ani vnější stranu? A už jste slyšeli, že existují i jiné podivné (a možná ještě podivnější) plochy, se kterými si rádi hrají třeba matematici? Na tyto “hlavolamy” se ve čtvrtek 16. června od 18 hodin v prostorách hvězdárny na Písečném vrchu v Teplicích zaměří matematička Veronika Pitrová. A bude se také stříhat a lepit.

RNDr. Veronika Pitrová, Ph.D. vystudovala matematiku na Fakultě matematiky, fyziky a informatiky Univerzity Komenského v Bratislavě. Od roku 2014 pracuje jako odborná asistentka na Katedře matematiky Přírodovědecké fakulty Univerzity J. E. Purkyně v Ústí nad Labem. Věnuje se všeobecné topologii, teorii kategorií a topologickým grupám.

Své místo na přednášce, která zazní ve slovenštině, si můžete rezervovat předem na adrese: hap@hapteplice.cz. Rezervovaná místa je nutné obsadit nejpozději 15 minut před zahájením akce, jinak rezervace propadají. Děkujeme za pochopení!

Své přátele, kolegy, studenty či spolupracovníky můžete upozornit a pozvat i prostřednictvím Facebooku – https://www.facebook.com/events/321235110178209, případně jim prosím přepošlete tento mail – je možné, že nejsou v našem maillistu.

Kudy na hvězdárnu:
Mapa: https://mapy.cz/s/FvGa.
Autem: až ke hvězdárně nelze zajet (vjezd povolen pouze pro obsluhu hvězdárny), zaparkovat je možné na parkovišti v ulici U Panoramy a dále jít pěšky, víceméně po rovině se závěrečným krátkým stoupáním. 10 minut chůze.
MHD: od teplického Hlavního nádraží trolejbusem č. 3, zastávka Panorama (konečná). Dále pěšky ulicí U Panoramy – viz výše.
Spojení z Ústí nad Labem: ideálně vlakem v 16:26 nebo v 16:43 z Hlavního nádraží.

Partnerem Café Nobel je nakladatelství Academia (http://www.academia.cz).
Součástí každého večera je soutěž o knihu.