Univerzitní festival zve veřejnost do kampusu

Univerzita J. E. Purkyně v Ústí nad Labem zve na tradiční a přesto nový – Univerzitní festival – již tento pátek 6. května 2022 přímo do Kampusu UJEP.

Nový formát, Univerzitní festival, přináší již osvědčenou univerzitní popularizační aktivitu, kterou byl v minulých letech Den vědy a umění na UJEP. Tentokráte ho ale rozšiřuje o další již zavedenou akci Studentský Majáles.

Univerzitní festival propojuje aktivity, personální kapacity i energii a nabízí poučení a zábavu na celý den pro nejširší veřejnost (obě akce nemohla univerzita v minulých dvou letech pořádat kvůli panující pandemii covid-19).

Novinkou Univerzitního festivalu je také jeho umístění. V předchozích ročnících univerzita svoji vědu a umění „vyvážela“ ze svých budov a laboratoří do města. V době, kdy je univerzitní kampus dokončen, volí opačnou cestu a zve veřejnost do ústeckého univerzitního městečka.

Festival vědy a umění (10.00–14.00)

První část Univerzitního festivalu – Festival vědy a umění – proběhne od 10 do 14 hodin na náměstí před budovou Centra přírodovědných a technických oborů UJEP. Každá fakulta představí vlastní vědecké či umělecké aktivity na stáncích, které budou rozmístěny po celém náměstíčku před budovou CPTO. Cenné či objemné přístroje v akci si však bude možné prohlédnout přímo v laboratořích.

Program jednotlivých univerzitních stánků bude velmi pestrý, stejně jak je pestrá skladba místních fakult, tj. od technicky a přírodovědně zaměřených přes humanitně, zdravotnicky a umělecky orientované, až po pedagogickou. Fakulty doplní stánek Vědecké knihovny UJEP. Nebude chybět doprovodný program na instalované stage. Představí univerzitní šermíře, veslařky, efektní pokusy, vystoupení či Biketrail v podání Tomáše Eibla, který bude zároveň dopolední program moderovat. Součástí programu budou také skupinové prohlídky Kampusem UJEP.

Nezbytné odpočinkové chill-out zóny nabídnou v univerzitním Amfiteátru zajímavá propagační videa UJEP a odpoledne pod budovou filozofické fakulty soutěže o ceny. Návštěvníci si budou moci prozkoumat celý kampus, posedět, a případně i něco slaného, sladkého i smaženého zakousnout (z Tyršovky, Bartender Burgerů) nebo ochutnat namíchané koktejly či dobrou kávu.

Studentský festival (14.00–22.00)

Po 14. hodině se celý prostor promění na druhou část Univerzitního festivalu (hudební) – Studentský festival (dříve Studentský Majáles), který připravuje Studentská unie UJEP. Klasický „fesťák“ rozezní kampus až do 22 hodin. Na stage vystoupí řada skvělých kapel a interpretů (The Erelay, Sofian Medjmedj či dokonce hudební skupina ATMO music), moderování se ujal J. K. Sanchez. Festival pokračuje dále ve formě after párty v restauraci Tyršovka.

Od 14 do 21 hodin bude pro veřejnost otevřena také univerzitní menza, kde bude možné posedět a občerstvit se. Univerzitní festival je pro všechny příchozí kompletně zdarma, stačí jen přijít, poznávat, žasnout a bavit se!


Odkaz na FB událost