Jaké počasí je a jaké bude? Meteorologická stanice na CPTO

Možná jste to ani nevěděli, ale na střeše budovy CPTO, v níž sídlí naše fakulta, je od prosince 2021 umístěna a provozována meteorologická stanice. Ta sice svým umístěním nesplňuje běžné standardy umístění meteorologických stanic, nicméně je cenným informačním zdrojem o aktuálním počasí a dalších charakteristikách v kampusu UJEP. Stanici má na starosti dr. Ivan Farský (KGEO).

Údaje o stanici jsou k dispozici na webové adrese: http://pf.ujep.cz/ci/meteo/.

Poloha: 50°39′54″ severní zeměpisné šířky, 14°1′33″ východní zeměpisné délky, ve výšce 25 metrů nad zemí.

Základy meteorologie a klimatologie jsou součástí výuky studentů katedry geografie na naší fakultě, a to v rámci předmětu „Obecná fyzická geografie“ i „Kapitoly z meteorologie“. Nejde o studium předmětu z čistě fyzikálního pohledu, pouze o dokumentaci projevu přírodních podmínek místa, potažmo širšího prostoru a jejich měření. Znalosti slouží pro pochopení stavů v rámci studia klimatologie.

Co jednotlivé údaje, které naleznete na výše uvedené adrese, znamenají?

Current conditions je okamžitý stav, v rámci něhož jsou klíčové tyto údaje:

Temperature je teplota, ukazuje okamžitý stav ve stupních Celsia, lze jednoduše převádět i na stupně Fahrenheita 1 °F = –17,2222 °C. Pod tímto údajem je níže Feels Like, tedy pocitová teplota, která je ovlivněna větrným prouděním.

Wind & gust je hodnota rychlosti větru v kilometrech za hodinu (km.hod-1) / poryv větru (km/hod.).

Dewpoint označuje rosný bod, který představuje teplotu, na níž se při dané vlhkosti musí hodnota snížit, aby došlo k nasycenosti vzduchu a po jeho překročení této hodnoty k vyloučení vlhkosti v podobě srážek.

Precip rate je hodnota srážkové intenzity měřená v milimetrech za hodinu (mm.hod-1).

Pressure je atmosférický tlak v okolí stanice v hektopascalech (hPa).

Humidity je relativní vlhkost v procentech (%).

Precip accum je úhrn srážek v milimetrech (mm).

UV index je stupnice užívaná při měření slunečního ultrafialového záření. Jeden stupeň stupnice UV indexu má hodnotu 25 miliwattů na metr čtvereční (mW. m-2). Nejde přímo o intenzitu záření  ze Slunce (se stejnými jednotkami), ale záření je redukováno standardizovanou vahou reakce lidské kůže na UV záření. Odstupňování UV záření: 0–2 (nízký, označovaný zeleně), 3–5 (střední, žlutě) – použití slunečních brýlí a pokrývky hlavy; 6–7 (vysoký, oranžově) – stejná opatření jako při nižších stupních, navíc použití opalovacího krému s vysokým UV faktorem; 8–10 (velmi vysoký, červeně) – zdržování se ve stínu mezi 11.00 a 15.00; 11+ (extrémní, fialově) – přes den nevycházet ven ze zděných nebo dřevěných budov – Sluneční záření je tak intenzivní, že by nás spálilo během deseti minut.

Solar radiation je sluneční záření měřené ve wattech na metr čtvereční ( W. m-2).

Weather history informuje o dosavadním vývoji počasí: pro teplotu hodnoty max., min. a průměrné; rychlost větru max., min. a průměrné; pro rosný bod max., min. a průměrné; nárazy (poryv) větru  max. a průměrné; vlhkost max., min. a průměrné; směr větru průměrný; atmosférický tlak max. a min.

Důležité je grafické znázornění průběhu jednotlivých parametrů: teplota červeně,  rosný bod zeleně (°C), rychlost proudění vzduchu modře (km.h-1),  poryvy větru žlutě (km.h-1), směr větru modré tečky (úhlové stupně, tj. azimut), srážky celkově modře (mm), okamžité zeleně (mm), atmosférický tlak černě (hPa), sluneční záření žlutě (W. m-2), UV index fialově (úrovně 1–11+).